• Silvia van Gimst

Recensie: Beauchamps (Arthur Eijs)

In Beauchamps maken we kennis met Maarten van Steenwijk die voor zijn werk is afgereisd naar Mali, Afrika. Als hij in een benarde situatie terecht komt waarbij een bevriende collega komt te overlijden neemt het leven van Maarten een onfortuinlijke wending. De lichamelijke wonden helen maar geestelijk gaat Maarten door een diep dal waarbij hij, tot overmaat van ramp, zijn huwelijk ziet stranden. Op aanraden van zijn moeder besluit Maarten zijn problemen, eerst met tegenzin, aan te pakken en komt zo in Frankrijk terecht waar hij Claire ontmoet. Maarten gaat, met vallen en opstaan, de confrontatie aan met zijn demonen, maar ook binnen de familie van Claire schuilt een familiegeheim wat zich langzaam een weg omhoog baant.

De proloog is kort, pakkend en vlot geschreven. Het maakt nieuwsgierig en is dus een goede opmaat naar de rest van het verhaal waarbij de schrijfstijl prettig is, toegankelijk en zonder te veel onnodige uitweidingen. Situaties worden duidelijk beschreven, personen en omgevingen spreken tot de verbeelding en het geheel is verdeeld in korte, overzichtelijke hoofdstukken. Nergens wordt het saai, steeds weet de schrijver de aandacht vast te houden. De cover is sober gehouden en past goed bij het verhaal. De titel slaat meer op het tweede gedeelte van het verhaal en dat klopt gevoelsmatig, dat is namelijk ook de plek waar alles samenkomt.

Vanaf meet af aan voel je als lezer mee met de hoofdpersoon, hij maakt een mooie en geloofwaardige ontwikkeling door. Dit geldt ook voor de rest van de hoofdpersonen die later in het boek hun opwachting maken. Het verhaal is goed in balans, nergens wordt het te zwaar maar de ernst van de situatie is overduidelijk. Is het verstandig het verleden te laten rusten of is de waarheid, die ongenadig hard is, een beter alternatief? Bedek je een trauma met een mantel der liefde of gooi je de beerput open met alle gevolgen van dien? Dit zijn een aantal vragen die de hoofdpersonen bezighouden en ook na het lezen van dit boek blijven hangen.

Als Maarten in Frankrijk belandt en daar Claire, en haar familie, ontmoet krijgt het geheel een onverwachte wending en weet de schrijver, Arthur Eijs, ontzettend goed toe te werken naar het hoogtepunt. Twee verhaallijnen lopen naadloos in elkaar over en hebben beide een toegevoegde waarde en hun eigen betekenis. Als lezer wil je weten hoe het afloopt en wordt je getrakteerd op een prachtige, emotionele en onverwachte ontknoping. De afsluiter is werkelijk de kers op de taart. Om in Franse sferen te blijven: Chapeau!74 keer bekeken
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now