• Silvia van Gimst

Recensie: Fleur, een leven in de knop geknakt (Motell Rijnen)

In Fleur, een leven in de knop geknakt maken we kennis met de emotioneel getraumatiseerde Fleur die haar man op jonge leeftijd verliest aan een hartstilstand. Door dit overlijden beseft Fleur dat ze haar angsten moet overwinnen en vrij is om haar eigen toekomst te kiezen. Ze confronteert haar broers die haar jarenlang in een wurggreep hadden en neem het heft in eigen handen. Als je zelf niet kiest, kiezen anderen voor jou en als je niet kiest, kun je zowel dader als slachtoffer zijn.

Fleur, een leven in de knop geknakt is prettige leesbaar, vormgegeven in vrij korte, behapbare hoofdstukken. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Fleur en hier en daar vanuit het standpunt van een oude vlam, nu een vriend, wat erg origineel is. Het onderwerp is zwaar maar het geheel is wonderbaarlijk licht opgetekend en de schrijver maakt gebruik van goed gedoseerde humor. Het verhaal is intrigerend, de hoofdpersonen goed uitgewerkt en het geheel is erg geloofwaardig en realistisch. Motell Rijnen weet een bepaalde sfeer neer te zetten die soms beklemmend aandoet. Je wordt als lezer gevangen in de intriges. Het enige wat je wilt is, precies, verder lezen en ben je onderdeel van gebeurtenissen waar je met je neus bovenop wordt gedrukt, of je dat wilt of niet.

Om het boek spannend te noemen gaat ver, maar als lezer kan je niet anders dan benieuwd zijn hoe het verhaal afloopt. Deze relaas is aangrijpend maar leest zoals al eerder genoemd vrij luchtig. Wat een prachtige combinatie.

De lezer krijgt compassie met de hoofdpersoon Fleur die overduidelijk emotioneel getraumatiseerd is maar niet als een personage met zelfmedelijden wordt weggezet. Uiteindelijk kiest ze voor haar eigen weg waar ze trots op mag zijn.

Eigenlijk zijn weinig tot geen op- of aanmerkingen aan dit verhaal. Het ontwerpt van de kaft past goed bij het verhaal. Sober, zeer geschikt. Als lezer kom je er later achter dat de titel niet alleen op Fleur slaat. Wellicht een momentje om bij stil te staan.

De toevoeging literaire/psychologische roman is overbodig. Psychologisch? Ja. Literaire? Daar mag iedereen zijn mening over hebben en ook of de benaming een toegevoegde waarde heeft, ja of nee. Dit laatste is een detail wat niet wegneemt dat dit een prachtig boek is om te lezen, waar ook nog eens een wijze boodschap in zit en je een fijn gevoel van overwinning meegeeft.

Fouten maken is menselijk, ze erkennen is wijsheid.

17 keer bekeken
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now